“Je mag bij ons woningen bouwen, maar dan moeten ze nul op de meter hebben”, dat was zo ongeveer de eis die de gemeente Olst-Wijhe stelde waarop bouwbedrijven konden intekenen. Bedoeling was dat er vier van dat soort woningen zouden komen. Bouwbewdrijf Bongers zei: kom maar op en in plaats van vier zet ik er wel acht neer.
Nul op de meter wil zeggen dat de bewoners aan het eind van het jaar geen energierekening hebben. Ze verbruiken niet meer dan dat de woning zelf opwekt. Natuurlijk is dat een theoretisch model, want als je een zwembad achter het huis doet en ín huis een groot aquarium, dan zou het wel eens niet uit kunnen komen, maar gemiddeld is het nul op de meter. Daarbij wordt gekeken naar een huis dat zo weinig mogelijk energie nodig heeft en daarna wordt gekeken hoeveel je zelf nog moet opwekken. Waarbij overigens ook geen gas meer naar huis toe gaat. Het is alleen elektrisch.
Met die acht woningen loopt Olst-Wijhe voor op haar eigen tijdspad op weg naar ‘duurzaam en van het gas af’. “We zijn ver met het stimuleren van duurzame woningbouw. “Wij kunnen ruimte bieden aan nieuwe woonvormen zoals Vriendenerf en de aardehuizen. Ook deze nul op de meter-woningen zijn hier voorbeelden van. En ook de natuurinclusieve wijk Olstergaard die we samen met toekomstige bewoners ontwikkelen.”
Hoe ze dat doen?
” We merken dat andere gemeentes geïnteresseerd zijn in hoe wij dat in Olst-Wijhe doen en delen ook regelmatig onze kennis met andere gemeentes. We voeren een actief grondbeleid en hebben een gemeenteraad en college van B&W met visie en lef. Ook hebben onze ambtenaren inhoudelijke kennis en doorzettingskracht en hebben marktpartijen vertrouwen in ons. De aansporing voor het bouwen van deze nul op de meter-woningen is indertijd gegeven door een motie van de gemeenteraad. Dit gaat verder dan gasloos en het is nog energiezuiniger. Dat willen we graag een boost geven.”