Aeres Hogeschool werkt met leerlingen, studenten en cursisten aan een gezond toekomstperspectief

Interview met Erik Hassink van de Aeres Hogeschool Dronten over hoe de scholen moeten omgaan met de agrarische traditie.

Interessant? Deel het artikel

Duurzame landbouw

Het landbouwonderwijs moet anders, zegt een grote groep biologische boeren. Ze dienden deze week een tienpuntenplan in voor de landbouwtransitie waarbij een van de punten het onderwijs betreft. Minister Van der Wal spreken die punten aan. De Landstede groep werkt al aan vernieuwing van het onderwijs. Aeres Hogeschool in Dronten is al helemaal omgeschakeld.

Traditionele media slaan commercieel aan op boerenacties die naar het schijnt flink opgestookt worden door de grootgeldverdieners rondom de boer, de erfbetreers. Met campagnes die doen denken aan die van de rooklobby krijgt bijvoorbeeld het marketingbureau ReMarkAble het voor elkaar BBB als marketingtool tot in de Tweede Kamer te krijgen, meldt dit bedrijf ook trots op haar eigen website.

Maar als je daar doorheen kijkt weet je dat de boerenacties kansloos zijn, maar ook de dood in de pot betekenen voor de boeren zelf. Juist de transitie moet de boer en zijn toekomst redden: met meer boeren minder produceren en meer verdienen, tegelijk de natuur, de lucht, het water én het klimaat redden. Het heeft zijn langste tijd gehad dat boeren de natuur hun wil opleggen.

Ga maar na

  • We importeren voer, exporteren vlees en blijven hier letterlijk met de shit zitten.
  • We voeden de wereld helemaal niet met onze export. Duitsland neemt ons vlees af, omdat we het zo goedkoop in de markt zetten.
  • Als Duitsland zelf haar vlees gaat produceren, hebben ze op hun landovang geen stikstofprobleem en zijn wij van het probleem af: daar is de natuur in beide landen bij gebaat.
  • In 2030 mag de landbouw nog slechts de helft van de bestrijdingsmiddelen gebruiken ten opzichte van nu.
  • Boeren mogen volgend jaar minder mest uitrijden omdat het grondwater verslechtert.
  • Tegenargumenten als ‘ze gaan de grond gebruiken voor huizenbouw’ en ‘de stikstofmetingen kloppen niet’ zijn inmiddels weerlegd.

En aan de andere kant

  • Heeft Europa een ‘Form farm to fork’-strategie gelanceerd om boeren meer geld te gunnen en tussenhandel minder winst te laten maken.
  • Heeft Nederland heel veel geld vrij gemaakt om boeren te helpen omschakelen.
  • Heeft Triodos bank een kredietregeling ingesteld om boeren te ondersteunen bij de omschakeling.
  • Komen er steeds meer omgeschakelde boeren tot de conclusie dat ze minder produceren maar meer verdienen, omdat de kosten zo’n stuk lager zijn.

Rol onderwijs

Tijd dus dat landbouwonderwijs haar verantwoordelijkheid pakt. We hebben hen gevraagd of ze hun leerlingen en studenten het nieuwe boerenverstand al bijbrengen. Daarom plaatsten we daarover dit stuk samen met MBO Landstede: deze opleiding stelt dat het onderwijs ook deels gewoon van bovenaf opgelegd wordt, maar dat er zeker aandacht is voor het nieuwe denken en doen.

Erik Hassink van Aeres is enthousiast over de kans die hij krijgt uit te leggen hoe de school leerlingen en studenten voorbereidt op een andere manier van boeren. Aeres is in Ede gevestigd en ze bieden van praktijkonderwijs, vmbo, mbo en hbo, tot trainingen voor professionals en hulp bij personeelsvraagstukken aan. En dat doen ze in alle gevallen met het oog op de toekomst.

Hassink verwijst naar een statement van zijn opleiding waarmee Aeres het nieuwe schooljaar ingaat.

Stikstofdiscussie

De discussie over stikstof die het nieuws beheerst, maakt duidelijk dat er de komende jaren enorme uitdagingen liggen voor het werkveld van Aeres. We leven mee met gezinnen en bedrijven voor wie de recente plannen van het kabinet grote gevolgen kunnen hebben, en we realiseren ons welke impact dit op alle niveaus heeft voor onze deelnemers. Is er voor hen nog wel toekomst? Het College van Bestuur van Aeres is hier heel duidelijk over: ja die toekomst is er zeker. Het is de taak van Aeres, met haar docenten en onderzoekers, om het toekomstperspectief verder te versterken.

Aeres leidt de toekomstige generatie jonge mensen op die werkzaam zal zijn op het gebied van agro, food en groene leefomgeving. Nederland is hier altijd sterk in geweest en zal een onmisbare schakel blijven in de zorg voor voldoende en veilig voedsel in de wereld, geproduceerd op een verantwoorde wijze en rekening houdend met de leefomgeving.
Met dat wat ze bij ons geleerd hebben maken onze deelnemers eigen keuzes, kiezen zij hun eigen weg en gaan ze ondernemen en werken in sectoren die de afgelopen decennia al enorm veel innovatie, veerkracht en verduurzaming hebben laten zien. En dat gaat onverminderd door.

Transities in de land- en tuinbouw zijn van alle eeuwen. De stikstofproblematiek laat duidelijk zien dat er op dat vlak nu veel uitdagingen zijn en daarnaast zullen de sectoren hun veranderkracht ook benutten voor transities op het gebied van bijvoorbeeld energie, water- en bodembeheer.
Deze uitdagingen vragen juist veel en meer goed opgeleide mensen. Veranderen is mensenwerk en dat betekent dus heel veel voor onze leerlingen, studenten en cursisten.

Het is onze taak om hen voor te bereiden op de grote veranderingen die op hen afkomen door open het gesprek aan te gaan, met aandacht voor emoties en onzekerheid. Zij leren bij ons hoe ze met wendbaar vakmanschap kunnen bijdragen aan de vorming van toekomstbestendige sectoren met perspectief, hoe ze afgewogen keuzes durven maken richting verantwoord ondernemerschap en hoe ze voor zichzelf een sterke positie in de maatschappij kunnen verwerven. Die maatschappij vraagt om Groene Veranderaars. Heel nuchter: mensen met groene (vak)kennis die met verstand van zaken veranderingen vormgeven en omzetten in een gezond perspectief; voor henzelf, voor de samenleving en voor de wereld.

AERES Hogeschool

Aeres leidt die Groene Veranderaars op. Onze leerlingen, studenten en cursisten geloven in de toekomst, wij ook!

Hassink: We stellen de transitie en het toekomstperspectief voor toekomstige ondernemers en adviseurs centraal te stellen: thema’s als duurzaam, biologisch en kringloop komen daarin terug, maar het gaat ook om kortere ketens en nieuwe verdienmodellen. In plaats van traditionele oplossingen moeten we juist oog voor de toekomst hebben en hebben we andere oplossingen nodig. Daarover zijn we veel met onze leerlingen en studenten in gesprek, we koesteren de diversiteit aan meningen en oplossingen, en stimuleren de discussies binnen de groep, met de docenten en met vertegenwoordigers vanuit onder andere het bedrijfsleven en het onderzoek. AERES Hogeschool is trots op de boeren en wil de tijd dat de studenten in Dronten studeren juist benutten om ze te vormen tot toekomstige ondernemers en adviseurs die goed weten wat er speelt in de sector, die zich goed bewust zijn van het belang van de (huidige) transitie, zich daarop voorbereiden en zich juist realiseren dat de traditionele landbouw nieuwe impulsen nodig heeft. Het huidige leerplan voorziet daarin.

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden