Gemeenten kunnen makkelijk van Gazprom af, stelt advocaat Jan Hein Meerburg van advocatenkantoor Kennedy Van der Laan. Je moet wel even de gang naar de rechter maken, maar daar zal op basis van zulke ‘onvoorziene omstandigheden’ die daarom niet in de kleine lettertjes van het contract staan, dat het heel redelijk is de overeenkomst te verbreken.
Olst-Wijhe, Raalte, Deventer. Waterschap Drents Overijsselse Delta kopen allemaal hun gas in van het Russische Gazprom. Dergelijk grote contracten moeten via aanbesteding en de overheden kozen daarbij voor de goedkoopste partij in plaats van voor bijvoorbeeld de meest duurzame, de meest ethische, zo dicht mogelijk bij huis of Europees. Met als gevolg dat inwoners van Salland hun belastinggeld nu naar Rusland zien vloeien. De overheden onderzoeken of ze van hun contract af kunnen. De Vereniging voor Nederlandse gemeenten zegt dat dat lastig gaat worden. Maar daar denk het advocatenkantoor Kenney Van der Laan heel anders over.
Jan Hein Meerburg daarover op de site van zijn kantoor:
In het FD van 27 februari 2022 zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG):
“Opzeggen betekent voor veel geld afkopen (…) We hebben geen ontbindingsclausule in het huidige contract.”
Beste mensen van de VNG, een dergelijke clausule hebt u ook niet nodig. De wet schiet u hier te hulp. In art. 6:258 lid 1 BW is opgenomen: “De rechter kan op verlangen van een der partijen de gevolgen van een overeenkomst wijzigen of deze geheel of gedeeltelijk ontbinden op grond van onvoorziene omstandigheden welke van dien aard zijn dat de wederpartij naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid ongewijzigde instandhouding van de overeenkomst niet mag verwachten.”
U mag er gevoeglijk vanuit gaan dat, als uw contractspartij het invallen van een autonoom land financiert, dit een onvoorziene omstandigheid oplevert als voormeld. Kunt u zich al een rechter voorstellen, die u tegenwerpt:
die invasie is geen onvoorziene omstandigheid, die had u maar moeten incalculeren
of:
het is toch helemaal niet relevant dat uw contractspartij een bloederige oorlog financiert?
Dat hierover niets in het contract staat – of onvoorziene omstandigheden misschien wel helemaal zijn weggecontracteerd – is niet relevant. Het gaat om dwingend recht, zie art. 6:250 BW. En ja, dat geldt ook na een aanbesteding.
Wat kan een afnemer doen? De volgende twee vorderingen instellen:
1. kort geding > schorsen betalingsverplichting
2. bodemzaak > eindigen overeenkomst
Wat ons betreft staat u volgende week in de rechtszaal!
Neem vooral contact op: janhein.meerburg@kvdl.com | 0626350749