Actie ‘Ons huis staat in brand’ van Extinction Rebellion schrikt zaterdagmarkt op

Interessant? Deel het artikel

Extinction Rebellion  huis brand

Tegen een achtergrond van rode, gele en paarse rookwolken gaven actievoerders van Extinction Rebellion (XR) vanaf het Waaggebouw op de Deventer Brink zaterdagmiddag een speech met als thema ‘Ons huis staat in brand’. Deze tekst viel ook te lezen op een vuurrood spandoek op het balkon van het gebouw.

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg gebruikt de uitspraak ‘Ons huis staat in brand’ met regelmaat om de urgentie aan te duiden waarmee de klimaatcrisis om actie vraagt. Voor de bezoekers van de Deventer zaterdagmarkt was die urgentie op alle denkbare manieren hoorbaar en zichtbaar. Behalve een flinke rookontwikkeling en sirenegeluid vanaf het balkon van het monumentale gebouw, stonden er aan weerszijden op de trappen van de Waag zeven in rode gewaden geklede figuren in een verstilde pose. Voor het Waaggebouw waren circa dertig actievoerders aanwezig.

Onvermijdelijk

De speech verwees hier ook naar: als we de ‘brand’ niet snel te lijf gaan, is het over een kleine tien jaar onvermijdelijk dat onze toekomst beheerst zal worden door verdorrende oogsten, haast onblusbare branden, smeltend ijs, watersnood, honger, chaos, conflict en honderden miljoenen vluchtelingen.

Extinction Rebellion uitte felle kritiek op de overheid, van landelijk tot lokaal, die net doet alsof het allemaal wel meevalt, terwijl de wetenschap al jarenlang in steeds dringender bewoordingen waarschuwt voor ware rampscenario’s.

Opstand tegen uitsterving

De naam Extinction Rebellion laat zich letterlijk vertalen als: opstand tegen uitsterving. Deelnemers aan XR zijn te vinden in alle lagen van de bevolking. Zij eisen van de overheid adequate maatregelen tegen de klimaat- en ecologische crisis, conform wat de wetenschap al decennia lang aangeeft. Ruim 1 miljoen plant- en diersoorten staan op het punt van uitsterven door toedoen van de mens. Ook onze eigen voedselvoorziening komt daarmee in direct gevaar. De klimaatcrisis draagt daar in belangrijke mate aan bij.

XR Deventer & omstreken is een van de veertig lokale afdelingen van XR Nederland. De beweging werd in oktober afgelopen jaar door dagblad Trouw op nummer 4 geplaatst in de jaarlijks verschijnende Duurzame 100 ranglijst.

Drie eisen

Extinction Rebellion stelt in 75 landen drie eisen aan hun volksvertegenwoordiging:

  1. WEES EERLIJK over de klimaatcrisis en de ecologische ramp die ons voortbestaan bedreigen. Maak mensen bewust van de noodzaak voor grootschalige verandering.
  2. DOE WAT NODIG IS om biodiversiteitsverlies te stoppen en verminder de uitstoot van broeikasgassen naar netto nul in 2025. Doe dit op een rechtvaardige manier.
  3. LAAT BURGERS BESLISSEN over een rechtvaardige transitie door het oprichten van een Burgerberaad dat een leidende rol speelt in de besluitvorming.

Wie meer wil weten over Extinction Rebellion mailt naar: XRDeventer@protonmail.com of kijkt op: www.facebook.com/XRDeventer of https://extinctionrebellion.nl/groep/deventer/ .

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.