Aanpassingen in het voorgestelde plan over verruiming hoogte erfwindmolens gemeente Raalte

Om (agrarische) bedrijven in het buitengebied te helpen met verduurzamen wil de gemeente Raalte erfwindmolens van maximaal 40 meter hoog onder voorwaarden toe te staan.

Interessant? Deel het artikel

Windmolen hout
Foto EAZ Wind

Op dit plan kon eind 2023 worden gereageerd. Naar aanleiding hiervan stelt het college van burgemeester en wethouders aan de gemeenteraad voor een aantal verbeteringen te doen in het plan. Eind mei neemt de gemeenteraad een definitief besluit.
Wethouder Ben Nijboer:

“Met de goede input hebben we het plan voor erfwindmolens aangescherpt. We vinden dat we hiermee een goed voorstel hebben om agrarische bedrijven verder te helpen verduurzamen en onder voorwaarden erfwindmolens van maximaal 40 meter toe te staan.”

Voorgestelde aanpassingen

  • Een erfwindmolen mag alleen bij (agrarische) bedrijven in het buitengebied worden toegestaan, niet op kavels met de bestemming ‘Wonen’.
  • Criteria zijn aangescherpt om te beoordelen of de erfwindmolen goed in het landschap past en de cultuurhistorische waarden niet worden aangetast.
  • Het advies van TenneT over de afstand van een erfwindmolen tot boven- en ondergrondse hoogspanningskabels is overgenomen.
  • Erfwindmolens moeten binnen het bouwvlak worden geplaatst. De enige uitzondering is als een andere plek (tot maximaal 25 meter vanaf de grens) ruimtelijk beter is vanwege het landschap of de afstand tussen omliggende functies.
  • Er is verduidelijkt hoe de gemeente omgaat met de beoordeling van slagschaduw, geluid en het landschap.

Benieuwd naar het hele plan? In de week van 22 april vind je het voorstel hier.

Hoe gaat het nu verder?

De gemeenteraad bespreekt dit voorstel tijdens het rond-de-tafel-gesprek op donderdag 23 mei 2024. Een week later, op donderdag 30 mei, neemt de gemeenteraad een definitief besluit. Deze data zijn nog onder voorbehoud. Op 22 april wordt de agenda definitief.

 

Beide vergaderingen kunnen gevolgd worden in de raadzaal van het gemeentehuis of via de livestream

logo gemeente Raalte

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.