900 Jaar Raalte Groen plaatst vlinderborden langs Raalter wegen

Op veertig plekken in Raalte komen vlinderborden te staan om inwoners bewust(er) te maken van de kwetsbare vlinderpracht in het dorp. De openluchttentoonstelling heet '900 Vlinders, Kan ik jou verleiden?'

Interessant? Deel het artikel

vlindertentoonstelling 230401
Vlnr Emilio Metting, Célia van der Vegte, Simone Booijink, Els van Berkel en Karen Holtmaat,  van de werkgroep ‘900 Jaar Raalte Groen’, Arnold Korbeld en Diny Heidenrijk van Fotoclub Salland en Edward Weening van Endona.

Raalte bestaat 900 jaar. De werkgroep ‘900 Jaar Raalte Groen’ onthulde zaterdag in verband met dat jubileum een informatiebord over vlinders. Dat was het startsein van de openluchttentoonstelling ‘900 Vlinders, Kan ik jou verleiden?’

Op diverse plekken in Raalte komen vlinderborden te staan. Natuurlijk op plekken waar de vlinder het goed heeft. Doel is inwoners van Raalte bewust(er) te maken van de kwetsbare vlinderpracht in het dorp. Dat zijn soms, zoals bij het eerste bord blijkt, op het oog helemaal geen logische plekken. De onthulling was bij het bijenhotel aan de Ganzeboomlaan, dichtbij het viaduct onder de N35. Het verkeer raast daarlangs, maar omdat Raalte ter plekke de berm veel bewuster maait (niet iedere week, niet te kort, niet alles tegelijk, ook stukken lekker lang laten worden), bied je vlinders een mooie plek voor hun eitjes. En rupsen geef je de kans uit te groeien tot weer een vlinder. Je kunt met kleine aanpassingen al heel veel goeds doen voor de vlinder.

Vlinderfotograaf Metting legde namens Salland Zoemt uit dat de zone langs de N35 richting Beaphar een “mooie patrouilleroute is voor mannetjes die een vrouwtje zoeken” en dat aan de andere kant van de Ganzeboomlaan “het zonnepark op het oude MBI-terrein de vlinders alleen maar goed doet. Want als je niks met de bodem doet, is dat per definitie goed voor de biodiversiteit.”

De borden zijn mogelijk gemaakt door energiecoöperatie Endona. Voorzitter Edward Weening legde uit dat de coöperatie een deel van de winst van zonneparken ten goede laat komen aan duurzame of maatschappelijke activiteiten in Heeten en in Salland. “Met deze bordenserie bereiken we én het maatschappelijke én het duurzame doel,” zei hij om vervolgens mee te helpen het eerste bord op de paal te schroeven.

De vlinderborden, die komende week overal in Raalte hun plek gaan krijgen, zijn gemaakt door Fotoclub Salland en de Sallandse Vlinderfotograaf. Op de borden staat ook een QR-code die leidt naar leuke weetjes over de vlinders in Raalte.

Nog meer 900 Jaar Raalte Groen

Raalte bestaat een heel jaar 900 jaar, de werkgroep heeft daarom door het jaar nog meer activiteiten op het programma staan. Komende woensdag al is er een excursie bij ’t Natuurlijk Huus. Thema is ‘Van voedselbos naar voedsel uit je eigen tuin’. Op 10 juni wordt een klimaatwandeling in de natuur gehouden bij Averlo. Voor beide activiteiten kun je je nog aanmelden via info@duurzaamheidscoalitie.nl.

Uitsmijter voor 900 Jaar Raalte Groen wordt het festival Raalte Groene Cross op 11 november in het HOFtheater. De werkgroep roept Sallanders op mee te doen en denken in de organisatie en de uitvoering. “Helpende handen en hoofden zijn meer dan welkom” zegt Els van Berkel van de organisatie en wat Simone Booijink betreft wordt het festival gelijk een doorstart voor de werkgroep. “We hebben de afgelopen 900 jaar een groen Raalte gehad, laten we inzetten op nog eens 900 jaar!”

Als je mee wil doen, kun je contact opnemen met Karen Holtmaat (info@duurzaamheidscoalitie.nl).

Emilio Metting en Edward Weening schroeven de eerste vlinderplaat vast.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *