Circulaire woningbouwer Tala uit Broekland genomineerde voor prestigieuze prijs

Duurzaam bouwbedrijf Tala uit Broekland is één van de drie genomineerden voor de Circulair Ondernemen Award regio Zwolle. De uitreiking op 30 mei vindt plaats in de week dat het innovatieve bedrijf ook haar eerste biobased sociale huurwoningen oplevert in Olst.

Interessant? Deel het artikel

Tala woning Olstergaard, Olst
Tala woning Olstergaard, Olst

DORZ (stichting Duurzaam Ondernemen Regio Zwolle) reikt jaarlijks samen met de Provincie Overijssel en de Economic Board Regio Zwolle een prijs uit aan de meest inspirerende circulaire koploper. Na voorrondes op 13 april dingen nog drie bedrijven mee. Naast woningbouwer Tala zijn ook Ecoplant sun tracing solar systems en PlasticRoad van CirculinQ genomineerd. Op 30 mei 2023 vindt de uitreiking plaats tijdens Ondernemersborrel van VNO-NCW bij De Agnietenberg in Zwolle.   

(tekst loopt door onder afbeelding)

Nominatie Circulair Ondernemen Award, rechts Victor de Beus, medeoprichter Tala

Circulaire koploper

Tala ontwerpt en bouwt huizen van hout en andere natuurlijk hergroeibare materialen. De huizen zijn 90% biobased en volledig circulair. Reguliere bouw met beton, steenwol en bakstenen stoot veel CO2 uit. Tala’s huizen slaan per saldo juist CO2 op, door te bouwen met kruislaaghout (CLT), houtvezelisolatie en houten gevels. De productie van deze woningen gaat op slimme wijze met prefab modules in eigen fabriek in Broekland. Voorzien van alle installaties, keuken en badkamer kan één woning in één dag met minimale impact op locatie geplaatst worden.

(tekst loopt door onder afbeeldingen)

 

Het bedrijf richt zich met verschillende woningtypes op woningcorporaties en projectontwikkelaars. Doormiddel van seriematige (sociale) woningbouw hebben zij zo een grote positieve impact op het woningtekort en milieu. Het gaat altijd om permanente woningen, die aan het Bouwbesluit voldoen, maar eventueel wel inzetbaar zijn als verplaatsbare flexwoning. Zo wil Tala van duurzaam bouwen en wonen de standaard maken.

“We zijn trots dat we genomineerd zijn,” zegt mede-oprichter Victor de Beus. “Mooi dat gezien wordt dat wij de dingen radicaal anders doen in een sector die flinke impact heeft op het milieu. En dat onze boodschap breed gehoord wordt. Want circulariteit is zoveel meer dan hergebruik. Het gaat vooral over materiaalkeuzes, slim fabrieksmatig bouwen en bijvoorbeeld je kantoormeubilair zelf maken van eigen restmateriaal. Wij hebben uit eigen motivatie Tala opgericht met het doel in alles duurzamere keuzes te maken. Met de toekomst van onze kinderen in ons achterhoofd.”

Project Olstergaard

Voor woningcorporatie SallandWonen bouwt Tala negen huurwoningen in de wijk Olstergaard. Elke woning bestaat uit vier modules, die per dieplader over de IJsseldijk naar Olst rijden. Deze modules hebben een massieve constructie van kruislaaghout (CLT). De woningen zijn geïsoleerd met houtvezel, al hoopt het bedrijf dat in de toekomst te kunnen doen met vezels geteeld door Sallandse boeren. De gevelafwerking is gemaakt van hout in lijnolie en bamboe. Zo zijn het gezonde dampopen woningen met veel houten muren in het zicht.

(tekst loopt door onder afbeelding)

Tala transport Olstergaard, Olst

Sleuteloverdracht

Op 31 mei levert Tala het eerste blok van vijf woningen op aan woningcorporatie SallandWonen. Een dag later krijgen de nieuwe huurders de sleutel. Zij hebben allemaal bewust gekozen voor deze duurzame woningen in de groene sociale wijk Olstergaard. Enkele bewoners waren zelf betrokken bij de keuze voor het ontwerp. In juni en juli plaatst Tala het volgende blok van vier woningen in Olst.

 

 

 

 

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden