De biodiversiteitsstrook gelegen in het Drostenkamp, staat reeds volop in bloei. Op 22 maart bezocht ik de strook – toen nog een kleine kale zandvlakte – samen met initiator Peter Maatman (werkzaam bij het Carmel College Salland als Instructeur Groen), die mij zijn plannen voor een adoptietuin uitlegde. Precies één maand later zaaiden leerlingen van het praktijkonderwijs, Peter Maatman en wethouder Gerria Toeter de strook tegenover het Carmel College in met inheemse bloemenmengsels.
Op 12 juni besloot ik er een kijkje te nemen. Eenmaal aangekomen zag ik dat er een groene deken over het zandoppervlak lag, met hier en daar wat bloemenkleur en ontdekte tevens een aantal hommels en bijen die de eerste bloeiende nectarplanten al hadden gevonden. Drie weken later bezocht ik de biodiversiteitsstrook weer en ontwaarde toen een kleurrijke oase van prachtige bloemen, vol bedrijvigheid. Bijen, hommels, vliegen, waterjuffers en… vlinders!
Tot nu toe heb ik vijf vlindersoorten gespot in de biodiversiteitsstrook. Eén Dagpauwoog, die een bliksembezoek bracht aan een nectarplant om even bij te tanken en daarna zijn (lucht)weg vervolgde, een aantal Klein Koolwitjes, meerdere Klein Geaderd Witjes, twee Gamma-Uilen en één Citroenvlinder, die op de foto bovenaan het artikel staat. De tweede generatie van deze schitterende dagvlinder kruipt nu volop uit en kun je dus overal tegenkomen. Je moet soms wel goed kijken, want zodra hij stilzit, lijkt hij net op een blad.
De Sallandse Vlinderfotograaf maakt deze rubriek voor Stichting Salland Zoemt