Beatrix opent Gardenista op sfeerrijk landgoed Den Alderdinck

Als je nog plannen moet maken voor Hemelvaart tot en met het weekend? Gardenista is een prachtig dagje uit.

Interessant? Deel het artikel

Beatrix opent Gardenista bij Den Alerdinck. Foto: Havezate Den Alerdinck
Beatrix opent Gardenista bij Den Alerdinck. Foto: Havezate Den Alerdinck

Op de historische buitenplaats ‘Den Alerdinck’ in Laag Zuthem is vandaag het groenfestival Gardenista begonnen. Dat trok de eerste dag al gelijk duizenden bezoekers. Het landelijke festival van Groei en Bloei duurt nog tot en met zondag 29 mei, nu het in de regio is een mooie kans van de gelegenheid gebruik te maken een bezoekje te doen.

Mooie bijkomstigheid van het festival is dat je nu eindelijk eens dat prachtige kasteel van binnen kunt bekijken, niet het hele huis, maar wel beneden de doorgang naar het terras boven de slotgracht, dat je tijdens een wandeling op het landgoed altijd vanaf de andere kant bekijkt.

(tekst gaat verder onder de foto)

Den Alerdinck is een prachtig decor voor Gardenista, waar je heel veel over een natuurlijke tuin aan de weet kunt komen. Het staat er niet met grote letters bij geschreven, maar je komt op het terrein geen traditionele tuin met betegeling tegen, zoals je die op tuinbeurzen nog geregeld ziet. De voorbeeldtuinen zijn een oase voor insecten, bieden schaduw tegen hittestress en laten regenwater snel naar de grond toe afvoeren. De voorbeelden zijn allemaal in duurzame aarde van de duurzame compostmakers van Jansen Wijhe gepoot. Je kunt ter plekke een tuinschets laten maken, je kunt de plantjes ter plekke kopen en je kunt je meteen laten voorlichten door Bruggeman Broekland en Veldman Mariënheem hoe je met elektrisch gereedschap kunt maaien, zagen en snoeien. De accu’s voor dat gereedschap kun je dan weer laden via de eco-plant, die er ook te bezichtigen is.

(tekst gaat verder onder de foto)

Foto: Havezate Den Alerdinck

Dit is zo maar een greep uit wat Gardenista brengt. Je kunt ook genieten van livemuziek (drie podia), klankschalen, je kunt workshops volgen, prachtige kunst voor in de tuin kopen… en als je haar lief aankijkt ook met de dochter van de barones op de foto. Ze kan je dan ook vertellen dat Den Alerdinck in de jaren 80 toneel was van een verbroederingspoging tussen de Sovjet Unie en het Westen. Maar om dar echt meer van te weten, daarvoor moet je het boek ‘Het Alerdinckmysterie’ kopen, ook dat kan op de fair, bij auteur Almar Otten.

En dan voor of na die tijd nog een rondje in de buurt, met deze wandeling van DwarsdoorSalland en je dag kan niet meer stuk.

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *