Vijf redenen waarom Notenteelt een goed idee is!

Interessant? Deel het artikel

Notenteelt

Noten zijn gezond, ze groeien goed in Salland, je kunt ze duurzaam telen, ze passen bij natuurinclusieve landbouw, ze passen in onze landschappen en je kunt er geld mee verdienen. In dit artikel vind je 5 redenen waarom Notenteelt een super goed idee is! We informeerden hierover bij De Nederlandse Notenvereniging.

Wat is Notenteelt?

Noten worden over de hele wereld geteeld, het meest in China en de Verenigde Staten, maar ook Turkije staat bekend als grote producent van hazelnoten. In Europa zijn het vooral Italië en Frankrijk waar ze veel noten telen, voornamelijk walnoten en hazelnoten. Notenteelt kun je goed combineren met andere (agrarische) werkzaamheden en de vraag naar tamme kastanjes, walnoten en hazelnoten groeit in binnen- en buitenland. Het Nederlandse areaal is beperkt, dus hier liggen veel groeikansen.

In dit artikel lees je hoe je notenteelt kunt integreren in je agrarische bedrijfsvoering op basis van 3 concepten.

Reden 1: Walnoten en hazelnoten zijn super gezond

Noten zijn erg gezond. Hazel– en Walnoten zijn zeer calorisch en bevatten veel eiwitten, lipiden, koolhydraten en micronutriënten. Daarnaast zijn noten rijk aan onverzadigde vetzuren, waaronder oliezuur, linolzuur en linoleenzuur. Uit onderzoek is gebleken dat noten kunnen helpen bij preventie van borst- en darmkanker en daarnaast LDL-cholesterol (de slechte variant) kunnen verlagen. Noten zijn een belangrijke eiwitbron en notenteelt draagt positief bij aan de eiwittransitie!

Reden 2: Notenteelt is duurzaam

Notenbomen zijn meerjarige houtige gewassen die vele tientallen jaren blijven staan. De meeste notentelers telen zonder chemische middelen. Voor een goede teelt moet er wel voldoende voeding (mest) gegeven worden. Notenbomen leggen koolstof vast en verhogen het organisch stofgehalte in de bodem, waardoor notenbomen bijdragen aan het beheersen van de klimaatverandering. Daarnaast zorgen notenbomen voor meer biodiversiteit, ze bieden een schuilplek en dienen als voederplek voor dieren zoals vogels en eekhoorns. Ook draagt notenteelt bij aan een kortere lokale Nederlandse eiwitketen voor menselijke voeding met als basis noten, waardoor we minder afhankelijk kunnen zijn van import.

Reden 3: Notenbomen passen bij Salland

Walnotenbomen zijn al eeuwenlang verbonden aan het erf van boerderijen in Oost Nederland. Hakhoutbosjes van hazelnoten werden vroeger gebruikt voor allerlei toepassingen.

Reden 4: Notenteelt past bij natuurinclusieve landbouw

Natuurinclusieve landbouw is een economisch rendabel landbouwsysteem, dat optimaal beheer van natuurlijke hulpbronnen duurzaam integreert in de agrarische bedrijfsvoering. Dit is inclusief zorg voor ecologische functies en de biodiversiteit op en om het bedrijf. Notenbomen kun je goed inpassen in natuurinclusieve agrarische bedrijfsmodellen.

Reden 5: Notenteelt is een goede (bij)verdienste

De verdienmodellen zien er goed uit voor notenteelt. De marktvraag groeit en het is een prachtig product. De noten kun je direct verkopen of (ter plekke) verwerken tot hazelnootpasta of olie. Natuurlijk kun je ook het (rest)hout en notenschalen te koop aanbieden. Volgens de voedingsrichtlijn moeten we 15 gram noten per persoon per dag consumeren. Als Nederland onafhankelijk wil zijn van het buitenland, dan betekent dit dat we zeker 70.000 ha nodig hebben voor notenteelt. Dit is dus veel meer dan de paar honderd hectare die we nu gebruiken voor notenteelt.

Het is wel een meerjarig gewas en tot volle productie komen neemt een aantal jaren in beslag. Bij walnoten in combinatie met grasland neemt de eerste 10 jaar de grasproductie nauwelijks af.

Artikel met achtergrondinformatie: ‘Notenteelt, een nieuwe inkomstenbron voor agrariërs?’

Over de Nederlandse Notenvereniging

De Nederlandse Notenvereniging is enkele jaren geleden opgericht en telt inmiddels 80 leden. Het doel van de vereniging is om de notenteelt in ons land te stimuleren en ondersteunen. Jaarlijks worden er bijeenkomsten georganiseerd, waarbij ervaring en kennis op het gebied van de teelt, van de veredeling en kwekerij en van de oogst en verwerking uitgewisseld wordt. Vanuit de vereniging is een monitoringprogramma opgezet om de ontwikkeling en productie van verschillende notenrassen vast te leggen. De Nederlandse Notenvereniging gaat ook het gesprek aan met het ministerie en andere overheden .

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant

Sorry, geen nieuws gevonden