SallandZoemt roept LTO op haar leden te waarschuwen over gifgebruik

Salland Zoemt roept boerenorganisatie LTO op haar leden te wijzen op het gevaar van het spuiten met het gif glyfosaat (Round-up). Dit vernietigt de biodiversiteit en is een gezondheidsgevaar voor de mensen.

Interessant? Deel het artikel

vlag groeten uit salland

Het is weer voorjaar. Je zou denken dat je dat zou kunnen zien aan de bloeiende weilanden met paardenbloem. Maar nee, dat is helaas niet meer vanzelfsprekend. Sinds men giftige bestrijdingsmiddelen is gaan gebruiken in de landbouw hebben de bloemen het onderspit moeten delven. Salland Zoemt daagt LTO daarom uit haar leden een andere weg in te laten slaan. Omwille van onze kinderen.

Als paardenbloemen dood gaan valt dat niet op. Die worden doodgespoten met een goedje dat gras en maïs laat staan en de paarden-, pinkster-, boterbloemen, klavers, zuring enzovoort dood maakt. Het land blijft groen, dus de argeloze voorbijganger denkt dat het goed is.

Hoe anders is dat met het giftige glyfosaat dat in onder meer Round-up zit. Dit middel is er de oorzaak van dat weilanden of akkers geel of oranje kleuren na het bespuiten van het gewas met dit goedje. Het doel is het gewas, gras of groenbemester, dood te maken en het dan onder te ploegen. Onder ploegen, in de grond verwerken dus… en dat terwijl die groenbemesters juist bedoeld waren om dat andere gif niet uit te laten spoelen richting grondwater.

Het is een zeer omstreden middel waarvan je de resten tegenwoordig overal vindt. Het zit in het grondwater, de bodem en in de lucht. Je vindt het zelfs op de noordpool. Het zit ook in de urine van mens en dier. Waterleidingbedrijven hebben grote moeite om het water te zuiveren. Er is inmiddels een direct verband aangetoond met Parkinson, wat in Frankrijk al een beroepsziekte is geworden voor boeren die dat spul veel gebruiken.

Trouwens, ook onze insecten gaan er dood van, vogels hebben daardoor geen voedsel meer… De hele natuurlijke kringloop slaat op hol. Koren op de molen voor de eikenprocessierups.
Fabrikanten promoten hun gif in boerenvakbladen die van het advertentiegeld leven. Daar wordt boeren wijsgemaakt dat je niet zonder deze middelen je grasland of bouwland kunt ploegen. Dit terwijl het doodspuiten met gif totaal overbodig is zoals (biologische) boeren wel laten zien.

Je zou denken dat een boeren-belangen-organisatie opkomt voor de boer, dat ze in ieder geval op de gevaren van Parkinson wijst. Maar LTO Noord zit anders in wedstrijd. Die adviseert boeren hun geel geworden veld zo snel mogelijk om te ploegen om negatieve geluiden te voorkomen. Echt waar!

We citeren de nieuwsbrief aan boeren: “Laten we als landbouw zorgen dat we ons krediet niet verspelen door die gele velden. […] Indien men kiest voor doodspuiten, werk het gewas dan zo snel mogelijk in. Dit kan al, afhankelijk van de temperatuur, vanaf een week.” Dan is de akker weer zwart en denkt LTO dat de burger weer gerustgesteld is.

Daarmee bewijst LTO dat ze helemaal niet de belangen van onze gezondheid dient en ook niet bezig is de boer meer geld voor zijn waar te laten krijgen. LTO is net als de rooklobby vroeger vooral in het belang van de grote industrie aan het werk. Daarmee zou het de geloofwaardigheid moeten verliezen en niet meer aan onderhandelingstafels mogen plaats nemen bij gemeenten of provincie, en als er ergens natuurprojecten zijn waar LTO bij betrokken is, dan weet je meteen al dat het green washing is of sowieso foute boel.

Het kan anders! Salland Zoemt daagt LTO Noord uit om mee te doen om het in Salland weer te laten zoemen van de insecten. Want pas als het met de insecten weer goed gaat, gaat het met de natuur ook goed. Bestuurders van LTO zullen toch ook kinderen hebben, zij willen voor die kinderen toch ook een toekomst waar je gezond kunt leven?

 

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.