“Weinig gemeenten gaan gebruikmaken van de subsidieregeling voor ventilatie op scholen”

Interessant? Deel het artikel

ventilatie

Dit is een aflevering in de serie ‘ventilatie op scholen’, gemaakt door studenten van de school voor journalistiek Windesheim. De serie is gemaakt in verband met corona en het eventuele besmettingsgevaar op scholen in verband met de kwaliteit van de ventilatie. Lees hier de eerder geplaatste artikelen.

Door Sam Blom, Job Mol en Bart Sollman

De subsidieregeling voor ventilatie op scholen werd begin december met gejuich ontvangen. Arie Slob, minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs, stelde 100 miljoen beschikbaar voor het verbeteren van het binnenklimaat. De scholen leken op korte termijn hun ventilatieproblemen te kunnen tackelen. Maar hoe staat het er bijna twee maanden later voor? Onderwijswethouder Lucas Mulder en Peter van Corler van de VNG bespreken de subsidieregeling, het huidige binnenklimaat op scholen en de structurele tekorten op onderwijshuisvesting.

We starten onze belronde bij De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Peter van Corler is beleidsmedewerker Onderwijs bij de VNG. Hij ziet de subsidieregeling als een eerste stap in de goede richting. “Het is belangrijk dat de scholen op korte termijn verbeteringen kunnen aanbrengen, maar de subsidieregeling is wel maar 30% van de financiering. Gemeenten en schoolbesturen moeten samen voor de andere 70% zorgen. Daarom is er ook wisselend op de regeling gereageerd. Het is belangrijk dat de scholen op korte termijn verbeteringen kunnen aanbrengen, maar financieel gaan ze daar nog een hele kluif aan hebben.”

Structurele tekorten
In Staphorst zijn ze op het eerste oog tevreden met de subsidieregeling voor ventilatie, maar onderwijswethouder Lucas Mulder vindt wel dat het Rijk structureel meer geld moet investeren in huisvesting. “Als wij een nieuw schoolgebouw willen neerzetten hebben we een paar miljoen nodig. Maar als wij geen geld hebben, komt er ook geen nieuwe school. Als wij dus geen extra budget krijgen, kunnen we ook het binnenklimaat niet structureel verbeteren.”

Uit onderzoek van het Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) blijkt dat in 11% van de Nederlandse schoolgebouwen de luchtkwaliteit niet in orde is. Dit getal ligt in de praktijk hoger, omdat 51% van de scholen nog bezig is met verder onderzoek naar de ventilatie.

Binnenklimaat updaten
“Als we met z’n allen het binnenklimaat in klaslokalen zo belangrijk vinden, moet er structureel meer worden geïnvesteerd in onderwijshuisvesting. Als een school wordt gerenoveerd, is het een goed moment om de ventilatie onder de loep te nemen en te investeren in het binnenklimaat”, vertelt Mulder.

Kennis over de systemen
Volgens de onderwijswethouder is het gedrag van schoolbestuurders en docenten ook van groot belang om het binnenklimaat te verbeteren. “Het is prachtig dat er in klaslokalen CO2-meters hangen, maar ik zie het aan de gebruikerskant vaak misgaan. Iedereen zit er met z’n vingers aan, maar de kennis over de systemen ontbreekt.”

Ambities waarmaken
Peter van Corler van de VNG benadrukt dat het belangrijk is om de aandacht voor dit thema vast te houden. “Het is duidelijk dat het binnenklimaat in de klaslokalen door de coronacrisis prominent op de agenda is gekomen. Maar uit de routekaart voor verduurzaming van schoolgebouwen blijkt dat we nog grote stappen moeten maken om aan het Klimaatakkoord te voldoen. Een extra financiële impuls van het Rijk op het gebied van onderwijshuisvesting zou een mooie eerste stap zijn om aan dat doel te werken.”

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.