21 December is een veel mooiere dag voor het nieuwe jaar

Interessant? Deel het artikel

cadeaukaart harrie

De dag waar ik altijd het meest tegen op zie is de eerste werkdag na oud en nieuw. Dan moet je de collega’s zoenen. Helemaal geen zin in. Dus corona is zo gek nog niet.

Door Harrie Kiekebosch

Thanksgiving, Black Friday, Moederdag, Kerst, Oud en Nieuw, het zijn allemaal door de commercie uit de kluiten gewassen feesten. Uit hun verband gerukt ook. Als freelancer met een aantal vaste opdrachtevers heb ik bijvoorbeeld dit jaar zes kerstpakketten gehad. Allemaal van harte aangenomen. Maar precies in diezelfde tijd help ik een statushouder zijn hoofd boven water te houden. Hij zit klem tussen ambtelijke molens die onbegrijpelijke taal malen. Ik wil hem wel blij maken met mijn decembercadeaus, maar wat moet een Syrisch vluchteling met een weckfles vol kaartjes hoe ik in coronatijd toch sportief kan blijven? Ik weet niet eens wat ik er zelf mee moet… Ook de Primera-keuzecadeaukaart is voor een statushouder hopeloos, denk ik. Dat je een boek mag kopen bij Bol.com of DA-troep. “Veel plezier met je cadeau”.

Nieuw leven
Kerst is het feest van nieuw leven, van geboorte. De marketingmachine van het christelijke geloof heeft dat mooi uitgedokterd. Het hele verhaal is bedacht op basis van ‘heidense’ rituelen van mensen die dicht bij de natuur leefden. Op 21 december is de dag het kortst, daarna begint het leven weer te lengen. Oud en Nieuw is dat ook. De dagen worden weer langer, laten we een nieuw jaar beginnen.

Regels
Onze dagen, weken en maanden zijn gebaseerd op ons zonnestelsel. Maar als je daar regels van maakt – zoals dat met alle regels gebeurt – dan wil je de werkelijkheid vangen. Van het jaar werden maanden gemaakt, maar dat paste niet precies. Dus hebben we maanden van 30 en van 31 dagen. Om een beetje in het ritme van de natuur te blijven, bedachten we er ook eentje van 28 dagen die eens in de vier jaar 29 dagen was. Mooier voorbeeld van dat het toch niet lukt met regels, kun je niet krijgen.

Natuurlijk nieuwjaar
Laat de natuur ons richting geven. Dat we op 21 december een nieuw jaar beginnen. En dat Pasen dan vervangen wordt door het begin van de lente (wat oorspronkelijk ook de bedoeling was, om al die heidenen het christelijke geloof in te lokken). Winter, lente, zomer, herfst, beter dan dat kun je het circulaire leven niet verbeelden.

Maar ja, ook dan is er een eerste dag van het nieuwe jaar. Zou het zoenen en huggen nog ooit weer terug komen?

Word supporter van HierinSalland

HierinSalland is voor, maar ook van Salland. Word supporters en ondersteun ons. Door mee te doen of met een kleine bijdrage.

Interessant? Deel het artikel

Meer over

Blijf op de hoogte

Abonneer je op een of meerdere van onze nieuwsbrieven en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Om de twee weken verloten we onder de abonnees om en om een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch en de biologische Supermarkt in het Bos van Kleinlangevelsloo, beiden in Raalte. Bekijk de spelregels.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Blijf op de hoogte

Abonneer je op onze nieuwsbrief en ontvang elke week een update van de artikelen op Hier in Salland. Iedere maand verloten we onder de abonnees een pakket uit de biologische boerderijwinkel Overesch in Raalte. Bekijk de spelregels.

Ook interessant